De ananas: het symbool van gastvrijheid
Bij veel landhuizen vind je aan weerszijden van de ingang een zuil met daarop een abstracte vorm van een ananas: het teken van gastvrijheid en dat gasten welkom zijn.
Eilandbewoners in het Caribische gebied zetten vroeger als teken van gastvrijheid een ananas bij hun voordeur of de stadspoort. Daarmee lieten ze zien dat gasten welkom waren.
Dit werd overgenomen door kolonisten die uit het Caribisch gebied kwamen. De ananassen bij de ingang werden later vervangen door stenen varianten, maar bleven hun symboolfunctie behouden. Doordat de reis terug naar Europa lang en bar was en de houdbaarheid van de ananas beperkt was, werd de vrucht een luxegeschenk en een teken van status.
Een ander symbool van gastvrijheid is munt. De Romeinse dichter Ovidius beschreef hoe twee boeren hun dienbladen insmeerden met munt voordat zij hun gasten bedienden, als teken van gastvrijheid. Het kruid werd vroeger op tafel gewreven wanneer men bezoek verwachtte. Munt zou ook de bijzondere kracht hebben om een glimlach op het gezicht van onvriendelijke gasten te toveren.
Vroeger was munt en de ananas bij de deur een teken dat gasten welkom waren.
Op welke manier laat jij zien dat gasten, bekenden en vreemden, welkom zijn?
Gerelateerde berichten
Ken jij de Gastvrijheid in Bedrijf Community al?
- Elke dag nieuwe inspiratie, ideeën en inzichten op het platform
- Vergroot je netwerk met >200 gastvrijheidsleiders uit allerlei branches
- Toegang tot de online Hospitality Academy met >200 e-learning lessen & DIY tools
- Online live sessies en Hospitality Talks volgen en terugkijken