Sleutelvragen: 54 prikkels voor een gastvrije mindset
Hoe ga jij het gesprek aan over gastvrijheid? Ontdek het spel Sleutelvragen en doe nieuwe inzichten op om gastvrijheid verder te ontwikkelen.
Sleutelvragen is een leerzaam spel voor iedereen met passie voor gastvrijheid. Ontdek hoe een ander over gastvrijheid denkt, doe nieuwe inzichten op en verzamel ideeën om samen gastvrijheid te versterken. Dit kaartspel is een leuke tool voor tijdens een teamdag, training, werkoverleg… of gewoon als begin van je werkdag.
- Doelgroep: voor iedereen met wie jij het gesprek aan wil gaan over gastvrijheid. Denk hierbij aan collega’s, medewerkers, collega’s van andere afdelingen, een werkgroep of jouw netwerk.
- Aantal spelers: onbeperkt
- Duur: zo lang of kort als je wilt.
Speluitleg
Iedere speler trekt een kaart uit de stapel. Op elke kaart staat een vraag en de bijbehorende sleutel. Om de beurt beantwoorden de spelers de vraag die op hun kaart staat. Zo leren spelers van elkaar hoe zij over gastvrijheid denken. Welke openheid creëer je, welke inzichten krijg je en welke ideeën doe je op om gastvrijheid verder te versterken?
Andere spelvormen voor bijeenkomsten
- Individueel. iedere speler trekt een kaart uit de stapel. Een speler begint en beantwoord de vraag op de kaart. Wanneer de andere spelers vragen hebben over het antwoord dat de speler gegeven heeft, stellen de spelers deze vragen. Als deze vragen beantwoord zijn, geeft de speler de beurt door aan een andere speler die niet naast hem/haar zit om het verrassend te houden. Om beurten beantwoorden de spelers de vraag die op hun kaart staat en krijgen de andere spelers gelegenheid om aanvullende vragen te stellen. Zo leren spelers van elkaar hoe zij over gastvrijheid denken.
- Speel per kaart. Éen speler trekt een kaart uit de stapel. De speler leest de vraag hardop voor aan alle andere spelers. Elke speler geeft antwoord op de gestelde vraag. Praat vervolgens door over de gegeven antwoorden: zijn we het met elkaar eens of juist oneens? Waar liggen de verschillen? Is het iets dat we kunnen oplossen? Is het iets om nóg verder te versterken? Hoe gaan we dat doen?
- De kaart doorgeven. Een speler leest de kaart en geeft de kaart door aan een andere speler die de vraag beantwoord. Vervolgens pakt deze speler een nieuwe vraag en geeft deze weer door aan een andere speler waarvan hij/zij nieuwsgierig is naar het antwoord.
- Stille antwoord. De spelleider kiest een relevante vraag. Elke speler schrijft zijn antwoord op. Bijvoorbeeld op een post-it en levert deze anoniem in. Bijvoorbeeld door de post-it op een flip-over te plakken. De verschillende antwoorden worden voorgelezen en in de groep besproken. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen? Met welk idee kunnen we actie ondernemen? Met deze spelvorm worden de antwoord niet beïnvloed door andere spelers en wordt een groot aantal antwoorden of ideeën verzameld.
- Speel per sleutel. Wil je gericht van gedachten wisselen over één van de zes sleutels tot het ontwikkelen van gastvrijheid?
Andere toepassingen
- Start goed. Begin je teamoverleg, dagstart of weekafsluiting met een sleutelvraag en start het gesprek.
- Weekchallenge. Kies een aantal sleutelvragen die bij een gekozen speerpunt horen. Geef (op een vaste dag in de week) je collega een sleutelvraag en vraag je collega om deze vraag een week later te beantwoorden n.a.v. de ervaring die hij/zij die week heeft opgedaan. Bespreek deze ervaring met het team. Vragen die je daarbij kunt stellen zijn:
- Welk inzicht heeft de vraag je gegeven?
- Wat heb je in de praktijk kunnen toepassen?
- Heb je een praktijksituatie meegemaakt die bij de vraag past?
- Zou je de situatie ook op een andere of meer gasvrije wijze kunnen aanpakken?
- Wat kunnen we als team hiervan leren?
- Online. Plaats een sleutelvraag op een vaste dag in de week op het intranet, interne social media of WhatsApp groep.
- Schrijven. Sommige teams werken solistisch; dan zijn er ook andere opties. Hang een sleutelvraag in de teamkamer, schrijf het in een (overdracht)boek, maak een (online) vragenlijst of maak een e-mail. Laat collega’s op de vraag reageren; op een flipover, memo, in een boekje of digitaal. Verzamel eind van de maand alle reacties en bespreek deze in je teamvergadering/-overleg.
Tips bij het spelen van het spel
- Luister goed en zonder oordeel naar elkaar.
- Sta open voor nieuwe ideeën en meningen.
- De meest effectieve manier om de ander te begrijpen, is door het stellen van een vraag.
- Denk positief: focus op wat mogelijk is, wat te veranderen in en wat je energie geeft.
- Verzamel de ideeën en inzichten tijdens het spel om gastvrijheid te verbeteren en maak concrete afspraken om er meteen iets mee te gaan doen.